Genel2012 Yolsuzluk Algı Endeksi

2012 Yolsuzluk Algı Endeksi

Uluslararasi Seffaflik Örgütü 2012 Yolsuzluk Algilama Endeksi Açiklandi Türkiye Ayni Yerde Saymaya Devam Ediyor!
2012 yilinda yolsuzluga bulasmis yönetimlere karsi giderek büyüyen isyanlar bazi liderlerin görevlerinden ayrilmasi sonucunu dogursa da, hala pek çok ülkede devlet yönetimlerinde rüsvet ve kamu gücü istismarinin yaygin oldugu ve gizli kapakli birtakim anlasmalarin sürdügü gözlenmektedir. Uluslararasi Seffaflik Örgütü′nün 2012 Yolsuzluk Algilama Endeksi′ne göre, yolsuzluk geçtigimiz yil dünya genelinde en çok konusulan sorun olmustur ve ülkeleri yikima ugratmaya devam etmektedir.
2012 Yolsuzluk Algi Endeksi′nde yer alan 176 ülkenin üçte ikisinin 50′nin altinda not aldigi görülmektedir. (Endeks′teki güncellenmis metodoloji ile 0-100 degerleri arasinda bulunan siralamada 0, en yüksek yolsuzluk algisi, 100 ise en düsük yolsuzluk algisina karsilik gelmektedir.)
Bu sonuçlar ülke yönetimlerinde kamu kuruluslarinin daha seffaf ve hesap verebilirlik kriterlerine uygun politikalara gereksinimleri oldugunu açikça göstermektedir. Uluslararasi Seffaflik Örgütü Baskani Huguette Labelle, 2012 Yolsuzluk Algi Endeksi’nin toplumlarin yolsuzlugun getirdigi yüksek sosyal maliyeti ödemeye devam ettiklerini gösterdigini ifade etmistir.
Örgütün yaptigi açiklamaya göre Orta Dogu′dan, Asya ve Avrupa′ya kadar uzanan bölgede toplumlar ülke liderlerinin yolsuzlukla mücadelede etkin politikalar yürütülmesini istemesine karsin bu ülkeler Yolsuzluk Algi Endeksi′nde ayni seviyede kalmis ya da daha alt seviyelere inmistir. Endeks’te ortalamanin altinda performans gösteren bir çok Avrupa Birligi ülkesinin süregelen finansal krizden olumsuz etkilendigi de görülmektedir.
Yolsuzluk Algi Endeksi 2012- Sonuçlar
Endekst’eki siralamada Danimarka, Finlandiya ve Yeni Zelanda yolsuzluk algisinin en az görüldügü ülkeler olarak 90 puanla birinci sirada bulunmaktadirlar. Afganistan, Kuzey Kore ve Somali ise 8 puanla yolsuzluk algisinin en yüksek oldugu ülkelerdir.
G20 ülkeleri arasinda bulunan Türkiye, yolsuzluk algisina iliskin ülke siralamasinda 49 puanla dünya genelinde 54′üncü olarak yer almaktadir.
Geçmis yillarla birlikte degerlendirildiginde Türkiye Endeks’teki yerini muhafaza etmektedir. Bu da Türkiye’nin gelismislik düzeyini artirabilmesi için, seffaflik alaninda önemli bir ilerleme kaydetmesi gerektigi seklinde yorumlanmaktadir.
Detayli bilgi için:
http://cpi.transparency.org/cpi2012