Haberler2018 Şeffaflık Ödülleri Açıklandı!

2018 Şeffaflık Ödülleri Açıklandı!

2018 ŞEFFAFLIK ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI!

9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’ne atfen 2018 Şeffaflık Ödülleri* sahiplerini açıklamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz! Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Şeffaflık Ödülleri Konferansı ve töreni, Türkiye’de yolsuzlukla mücadelenin geleneksel dayanışma unsurlarından biri haline gelmiştir. 11 Aralık Salı günü düzenlenecek etkinliğimiz sırasında ödüller sahiplerine sunulacaktır.

Medya dalında ödüle, kamu kaynaklarının halkın yararına kullanılması mücadelesinin vazgeçilmez bir paydaşı olan araştırmacı gazeteciliğe dair çok değerli çalışmaları, uzun yıllar boyunca ve oldukça zor koşullarda üreten Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya değer görüldü. Yolsuzlukları araştırdığı haber dosyalarını da içeren Rüşvetin Deşifresi (2007), Şef: Yimpaş’la Kurulan Para Diktatörlüğü (2007), Yüzyılın Yolsuzluk Oyunu (2009), AKP’li Belediyelerde Neler Olmuş Neler (2014) başlıklı kitaplarına, 2018 yılında The Ortak: “Hepiniz Oradaydınız” Belgeseli kitabını da ekleyen Küçükkaya; bürokrasi, siyaset ve iş dünyasının seçkinleri arasındaki usulsüz ilişkileri yansıtarak kamu kaynaklarının şeffaflık, hesap verebilirlik, sosyal eşitlik, adalet ilkeleri doğrultusunda ve kamu yararına kullanılması için toplumsal farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasına 25 yıllık gazetecilik yaşamı boyunca çok değerli bir katkı sunmuştur.

Yurttaş kategorisinde ise, Fatih Belediye Meclisi üyesi, işletme ve denetim alanlarında uzmanlığı bulunan Fazıl Uğur Soylu ödüle değer görülmüştür. Soylu, Belediyenin düzenlediği bir resmi seyahatle ilgili olarak tespit ettiği, kamunun önemli ölçüde zarara uğratıldığı bir usulsüzlüğe karşı 2014 yılından beri süregelen çetin bir hukuk mücadelesi yürütmektedir. Valilik, Kaymakamlık, İçişleri Bakanlığı, Danıştay ve Sayıştay nezdinde yürütülen bu mücadele; zararın ilgili şirketten tahsil edilmesi, Danıştay tarafından şikayetin işleme konulmasına yönelik karar çıkarılması, Sayıştay incelemesi ve denetimi gerçekleşmesi gibi önemli başarılara ulaşmış ve hala sürmektedir. Fazıl Uğur Soylu geçmiş yıllarda da, Belediye’ye ait taşınmazların vakıflara tahsisi ile ilgili önemli tespitlerin kamuoyuna ulaşmasını sağlayarak yolsuzlukla mücadele konusuna adanmışlığını ve takdire şayan direncini göstermiştir.

Kurumsal Şeffaflık Ödülleri kategorisinde bu yıl, Pfizer Türkiye ödüle değer görüldü. Şirket, her yıl düzenlenen Uyum Festivali etkinliği ile dürüstlük ve şeffaflık değerlerine, uygulamalarına yönelik kurum içi farkındalığı artırarak etik iş anlayışına dair ilkelerin tüm çalışanlar tarafından içselleştirilmesini, sahiplenilmesini sağlamaktadır. Uyum kültürünü kurumsal geleneğin bir parçası haline getirerek yaygınlaştırmak adına yaratıcı, öğretici ve eğlenceli birçok etkinliğin düzenlendiği Pfizer Türkiye Uyum Festivali iş dünyasında şeffaflık, hesap verebilirlik, dürüstlük ve etik iş anlayışı ilkelerinin yaygınlaşması adına değerli bir iyi uygulama olarak öne çıkmaktadır.

Bu yıl ilk kez sunulacak Gençlik dalındaki ödülü ise Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü 4. Sınıf öğrencisi Ertuğrul Çavuşoğlu kazanmıştır. Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin açtığı proje yarışması için hazırladığı Şeffaflık için Dijital Sanat ve Tasarım başlıklı başvurusuyla ödülü kazanan Çavuşoğlu Altınbaş Üniversitesi Şeffaflık Kulübü kurucuları arasındadır. Birlikte hayata geçireceğimiz projesinde, üniversite öğrencilerine yönelik; şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılık ilkelerine dair bilinç artırma seminerleri ve sosyal farkındalık kampanyaları için yaratıcı görsel tasarım atölyeleri gibi çalışmalar bulunuyor.

Şeffaflık Ödülleri Konferansımızda Seferihisar Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’e Şeffaf Belediyecilik plaketi sunulacaktır. 2017 yılından beri Seferihisar Belediyesi ile yürüttüğümüz Yerel Şeffaflık Sistemi başlıklı çalışmamız kapsamında Belediye’nin şeffaflık, hesap verebilirlik ve katılımcılık ilkelerine yönelik uygulama ve mekanizmalarını değerlendiren kapsamlı bir araştırma raporu hazırladık. Raporun bulguları ışığında oluşturduğumuz reform önerileri ve eylem planları doğrultusunda Seferihisar Belediyesi çok değerli bir siyasal irade göstererek birçok sürdürülebilir mekanizma ve uygulama geliştirmiş, metodoloji kriterlerinin çok büyük bir bölümünde oldukça başarılı bir sonuç elde etmiştir. Türkiye’nin farklı bölgelerinde birçok yerel yönetim ile yürüterek sürdüreceğimiz bu çalışma ilk kez Seferihisar Belediyesi’nde uygulanmış ve plaket ilk kez Seferihisar Belediyesi’ne sunulmuştur.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı E. Oya Özarslan “Demokrasiye güvenimizi, temiz bir dünya yaratma hedefimizi içten içe çürüten yolsuzluklara karşı toptan mücadele, bu mücadeleyi içtenlikle yürüten gazeteciler, aktivistler, yurttaş ve sivil girişimler ile kurumların çabaları olmadan başarıya ulaşamaz. Biz her sene ancak birkaç kişiye ödül verebiliyoruz ancak bu konuda büyük bir özveri ile çalışan herkese müteşekkiriz” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

*Şeffaflık Ödülleri; yolsuzluğa karşı mücadeleye dair çalışmaların desteklenmesi, şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik gibi iyi yönetişim ilkelerinin yaygınlaştırılması için, bireysel ya da kurumsal eylem ve girişimleri desteklemek amacıyla verilmektedir.