Şeffaflık Ödülleri2020 Şeffaflık Ödülleri Açıklandı!

2020 Şeffaflık Ödülleri Açıklandı!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, şeffaflığın sağladığı sosyal hesap verebilirlik ve erişilebilir karar alma anlayışı ile örnek bir yönetim sergilemektedir. Başkentin yönetiminde şeffaflığın ve katılımcılığın evrensel ölçütlerde uygulanıyor olması, yereldeki güçlü demokrasi deneyimini yeni kuşaklara aktarmakta ve yurttaşların, kamu kurumlarına ve idari süreçlere güvenini yeşertmektedir. 2020 Şeffaflık Özel Ödülünü Sayın Mansur Yavaş’a sunmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz.

Küresel salgın, şeffaflığın yaşamsal önemini çarpıcı bir biçimde ortaya koymuştur. Süreç yalnızca salgın verilerinin değil, karar alma süreçlerinin de şeffaf olmasının toplum adına ne kadar büyük bir kazanım olacağını göstermiştir. Türk Tabipleri Birliği, sahada halk sağlığı, kamuoyu önünde de şeffaflık ve veriye dayalı, katılımcı karar alma mekanizmaları için gurur verici bir mücadele yürüterek sivil toplum örgütlerinin demokrasi adına ne kadar vazgeçilmez olduğunu tekrar göstermiştir. Kurumsal kategoride 2020 Şeffaflık Ödülünü Türk Tabipleri Birliğine sunuyor ve tüm sağlık çalışanları ile birlikte bir kez daha şeffaflık talep ediyoruz.

Medya kategorisinde ödüle araştırmacı gazeteci Bahadır Özgür değer görülmüştür. Kayırmacı ilişkileri ve yolsuzluğun belirlediği güç ağlarını kuramsal düzeyde irdeleyen ve kamu kaynaklarının özel çıkarlara nasıl sunulduğunu somut bir şekilde ortaya koyan değerli çalışmaları ile Özgür, yolsuzluktan beslenen eşitsizliği görünür kılmaktadır. Bahadır Özgür, yolsuzlukla mücadelenin önemli bir yer tuttuğu araştırmacı gazetecilik geleneğinin her şeye karşın sürdüğünü göstermektedir.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı E. Oya Özarslan “Şeffaflık ödülleri insanlık için kara bir yılda hepimize umut veriyor. Daha iyi ve temiz bir dünya yaratılması konusunda önemli çalışmalar yapan, yolsuzlukla mücadeleyi yüksek sesle dile getiren kişi, kurum ve gazetecilere minnettarız. 9 Aralık Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü’nde, topluma örnek olan herkes bu mücadelenin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.” şeklinde değerlendirmede bulunmuştur.

Şeffaflık Ödülleri; yolsuzluğa karşı mücadeleye dair çalışmaların desteklenmesi, şeffaflık, dürüstlük ve hesap verebilirlik gibi iyi yönetişim ilkelerinin yaygınlaştırılması için, bireysel ya da kurumsal eylem ve girişimleri desteklemek amacıyla verilmektedir.

2020 Şeffaflık Ödülleri basın duyurusuna PDF formatında buradan ulaşabilirsiniz.


2020 yılında VI.’sı düzenlenecek Şeffaflık Ödül Töreni salgın nedeniyle online düzenlenecek. Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun da konuşmacı olarak katılacağı VI. Şeffaflık Ödül Töreni 15 Aralık’ta gerçekleşecek. Katılım kontenjanla sınırlı olduğu için info@seffaflik.org adresine e-posta gönderilerek kayıt olunması gerekmektedir. Program akışı aşağıda görülebilir.