Seffaflığın Arttrılması Stratejisi Kapsamında Yapılan Çalısmalar Ne Kadar Seffaf?
9 Aralik günü, 2003 yilinda Birlesmis Milletler tarafindan Uluslararasi Yolsuzlukla Mücadele Günü olarak belirlenmistir. Bizler de Seffaflik Dernegi olarak, bu özel günde Türkiye′de bazi konulara dikkat çekmek isteriz.
Bilindigi gibi Subat 2010′da hükümetimiz “Saydamligin Arttirilmasi ve Yolsuzlukla Mücadelenin Güçlendirilmesi Stratejisi”ni hayata geçirdi. Bu Strateji ile, 2010-2014 yillari içinde yolsuzlukla etkin bir sekilde mücadele etmek ve yönetimde seffafligi artirmak için yapilmasi gereken yasal ve idari degisiklikler, alinmasi gereken önlemler ve toplumda bilinç artirici faaliyetler konusunda 28 maddelik bir tedbir listesi belirlendi. Stratejinin uygulanmasi için bir Yürütme Kurulu ve bir Komisyon kuruldu ve bu yapilar Nisan 2010′da çalismalarina basladi.
Bugüne kadar basin yolu ile paylasilan kisitli bilgi ve bilgi edinme basvurumuz yoluyla ögrendigimiz kadariyla, Strateji′nin ekinde sunulan Eylem Plani′na göre olusturulan çalisma gruplari Mayis 2011′de 23 tedbir maddesi için ilk grup çalismalarini tamamlamis ve Bakanlar Komisyonu′na sunmustur. Alinan 23 kararin tamami onaylanarak ikinci dönem çalismalar baslatilmistir. Ancak, alinan kararlarin içerigi konusunda ne ilgili sivil toplum kuruluslarina ne de toplumun geneline düzenli, seffaf, kolay ulasilir ve anlasilir bir sekilde bilgi aktarimi yapilmamaktadir. Karara baglanan 23 tedbir nedir ve ikinci dönem çalismalar neyi içermektedir?
Yine bilgi edinme basvurumuz yolu ile ögrendigimiz kadariyla, çalisma gruplarinda 43 adet STK ve özel sektör temsilcisi sürekli olarak görevlendirilmistir. Bu sivil toplum kuruluslari ve özel sektör temsilcileri kimlerdir ve seçimleri hangi kriterlere göre yapilmistir?
Kimi çalisma gruplarina Seffaflik Dernegi dahil bazi sivil toplum kuruluslari temsilcileri zaman zaman geçici olarak davet edilmis ve uzmanlik alanlari olan konularda görüsleri alinmistir. Ancak alinan görüslerin dikkate alinip alinmadigi ve eger dikkate alinmadi ise nedenleri ve toplanti sonucunda alinan kararlar paylasilmamistir.
Yolsuzlugun Türkiye′nin yaygin ve yikici bir sorunu oldugu algisi tüm toplum tarafindan paylasilmakta, bu algi Uluslararasi Seffaflik Örgütü ve Avrupa Birligi gibi uluslararasi kuruluslar tarafindan hazirlanan arastirma ve raporlarla da desteklenmektedir. Hükümetin bu alanda, kapsamli bir çalisma baslatmis olmasi elbette olumlu karsilanmaktadir. Ancak, devlet yönetiminde ki gizlilik kültürü “Seffafligin Arttirilmasi” için yürütülen bu çalismada dahi kendini göstermistir. Süreç katilimciliktan uzak, bilgi paylasiminin tek yönlü ve sinirli oldugu bir sekilde yürütülmektedir.
Seffaflik Dernegi olarak, tüm dünyada kutlanilan 9 Aralik Yolsuzlukla Mücadele Günü′nde seffafligin artirilmasi konusuna dikkat çekmek istiyoruz. Kamu ihale sisteminde seffafligin gelistirilmesinden, siyasi partilerin ve seçim kampanyalarinin finansmaninda seffafligin saglanmasina, mal bildirimlerinden, yerel yönetimlerin imar, ruhsat vb islem süreçlerinde seffaflik ve hesap verebilirliginin artirilmasina kadar bir çok önemli alan bu Strateji kapsaminda yer almaktadir.Sözkonusu çalismalarin daha katilimci ve seffaf bir sekilde yürütülmesi için degerli medya mensuplarinin da bu konuya hassasiyet göstermesi gerektigine inaniyor, yolsuzluk kültüründen arinmis daha seffaf bir yönetim ve temiz bir toplum talebimizi daha yüksek bir sesle dile getirmeyi arzu ediyoruz.
Saygilarimizla,
Seffaflik Dernegi
09.12.2011