YayınlarBasın DuyurularıÇöpler Altın Madeni'nde Çevre Felaketi: Adalet ve Sorumluluk Çağrısı

Çöpler Altın Madeni’nde Çevre Felaketi: Adalet ve Sorumluluk Çağrısı

Uluslararası Şeffaflık Derneği olarak, Erzincan’ın İliç ilçesi Çöpler Köyünde bulunan (ABD merkezli SSR Mining ile Çalık Grubu’na ait Lidya Madencilik ortaklığı ile 2000 yılında kurulmuş olan) Anagold Madencilik şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kayması ve geçmişte yaşanan siyanür sızıntıları nedeniyle büyük üzüntü duyduğumuzu belirtir, yaşananların sadece bir çevre felaketi değil, aynı zamanda ciddi bir insan hakları ihlali olduğunu vurgularız.

2022 yılında yaşanan ve Fırat Nehri üzerinde kurulu İliç Barajı’na siyanür ve sülfürik asit sızıntısına yol açan boru patlaması, madenin faaliyetlerinin üç ay sonra yeniden başlatılması ve Anagold’un vergi borcunun silinmesi gibi olaylar, şirketlerin faaliyetlerinin yeterince denetlenmediğini göstermektedir. Bu durum, şirketin 2020’den 2023’e kadar elde ettiği yaklaşık 1,5 milyar dolarlık gelir ve 334,6 milyon dolarlık karın yanı sıra, çevre ve insan haklarına yönelik ihlallerin göz ardı edildiğini göstermektedir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ise kapasite artırımı için ‘ÇED olumlu’ kararı alınmış, bu karar çeşitli dava ve şikayetlere konu olmuştur. TMMOB ve yerel çevreciler, madenin çevresel etkilerine karşı mücadele etmekte, Danıştay ise yürütülen keşiflerin yetersiz olduğuna kanaat getirmiştir.

Bu bağlamda, Uluslararası Şeffaflık Derneği olarak, OECD’nin Çok Uluslu Şirketler için Sorumlu İş Yönetimine İlişkin Rehberi’ndeki ilkeler doğrultusunda, şirketlerin insan haklarına saygı göstermeleri, çevreyi koruma sorumluluğunu üstlenmeleri ve faaliyetlerinin olumsuz etkilerini minimize etmeleri gerektiğine inanıyoruz. OECD rehber ilkeleri, şirketlerin, faaliyet gösterdikleri tüm alanlarda insan haklarına saygı göstermeleri, çevresel zararları önlemeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

Bu nedenle, yetkili makamlardan, yaşanan felaketin adil ve şeffaf bir şekilde soruşturulmasını, sorumluların hesap vermesini ve Anagold Madencilik gibi şirketlerin uluslararası standartlara ve OECD Rehber İlkelerine uygun hareket etmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz. Kamuoyuna ve ilgili tüm taraflara, yaşananların takipçisi olacağımızı ve adaletin sağlanması için gerekli her türlü çabayı göstereceğimizi belirtiyor, sorumluluklarını yerine getirmeleri için tüm ilgili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz.

13 Nisan 2022, https://www.yenicaggazetesi.com.tr/erzincan-ilicten-boyle-seslendiler-kazdagindan-firata-mucadele-kazanacak-531116h.htm13 Nisan 2022, https://www.yenicaggazetesi.com.tr/erzincan-ilicten-boyle-seslendiler-kazdagindan-firata-mucadele-kazanacak-531116h.htm