Hazırlayan: Berk Örücü
“Şikeyi sahalardan beraber çıkartıyoruz” sloganıyla futbol seyircisine seslenen Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, (FIFA) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından açılan yolsuzluk soruşturmasıyla gündemde.
ABD Adalet Bakanlığı tarafından sahtekârlık, gelir vergisi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi konularla suçlanan 14 kurmaydan şu ana kadar yedisi tutuklandı. Soruşturmanın gölgesinde yapılan seçimde beşinci kez başkanlığa seçilen Sepp Blatter de baskılara dayanamayarak istifa etti.
Ancak New York Times gazetesine göre, yeni başkanın seçileceği 2015 Aralık – 2016 Mart dönemine kadar görevinin başında kalacak Blatter de soruşturma içinde yer alıyor.
Özellikle 2018 Dünya Kupası’nın Rusya ve 2022 Dünya Kupası’nın Katar’ın ev sahipliğine verilmesinin ardından ayyuka çıkan rüşvet dedikoduları bir süredir kurumun güvenilirliği üzerindeki fay hatları olarak gözükmeye başlamıştı.
İki şampiyonanın da söz konusu ülkelerde oynanması kararının alınması dönemine ilişkin geçtiğimiz yıl FIFA tarafından yayımlanan raporda, sürecin yasal olduğu rüşvet suçlamalarının doğru olmadığı aktarılmıştı. Raporu hazırlayan isim Micheal Garcia ise tespitlerinin saptırıldığını söylemiş ve dünya futbolunu yöneten kuruma tepki göstermişti.
Geçtiğimiz hafta başlayan soruşturma dalgasında ise yolsuzluk ve rüşvetin çok önceden beri FIFA içinde var olduğu; ABD Adalet Bakanı Loreta Lynch’in, 1991’den bu yana kurmayların 100 milyon dolardan fazla rüşvet aldığını söylemesiyle ortaya çıktı.
7 Haziran günü BBC’de yayımlanan belgelerde FIFA’nın eski başkan yardımcısı Jack Warner’e, Karayipler’de futbolu kalkındırması adına gönderilen 10 milyon doları şahsi harcamaları için harcadığı görülüyor.
Yolsuzlukları ortaya çıkarmada FIFA’nın üst düzey eski yetkililerinden Chuck Blazer’in, Amerikan birimleriyle yaptığı işbirliğiyle önemli bir rol oynadığı ifade edilirken, kendi adının da karıştığı bir dizi suçlamayı kabul eden Blazer’in ifadesinin kamuoyu ile paylaşılabileceği belirtiliyor.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, FIFA’daki yolsuzluk ve rüşvetin belgelenmesinin ardından, kurumun kaybettiği güveni kazanması adına atması gereken yedi adımı sıraladı. Açıklamada; FIFA tarafından kaynak sağlanmayan bağımsız bir reform komitesi kurulması, ulusal federasyonların FIFA’dan ne kadar ödenek aldığı ve bunu nasıl harcadığını gösterecek bir şeffaflık hamlesi ve 2018 ile 2022 dünya kupalarının ev sahiplerine verilmesi süreçlerinin acilen yeniden araştırılması gibi önlemler alınması gerektiği belirtildi.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, soruşturmanın başlamasından kısa bir süre önce sona eren anketinde, FIFA’nın daha şeffaf olması adına yapması gerekenleri örnekleriyle sıralamış ve izleyicilerden de bunları göze alarak oy vermesini istemişti. Söz konusu ankette Sepp Blatter, oy verenlerin sadece yüzde ikilik bölümünden başkanlık görevine devam etmesi için destek almıştı. Futbolseverlerin futbolun yöneticileri hakkında görüşlerini dile getirmesi amacı gözetilerek yapılan anketle futbolun patronu konumundaki kurumun daha demokratik ve daha şeffaf bir tutum alması gerektiği sonucu ortaya kondu.
http://www.diken.com.tr/yolsuzluk-skandaliyla-calkalanan-fifanin-baskani-sepp-blatter-istifa-etti/ http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2015/06/150607_fifa_warner http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2014/11/141113_fifa_katar_update https://www.transparency.org/news/pressrelease/4_in_5_football_fans_say_blatter_should_not_stand_for_fifa_president_poll_o