GenelSeffaflik Dernegi 2011 Yolsuzluk Algı Endeksi'ni açıklıyor

Seffaflik Dernegi 2011 Yolsuzluk Algı Endeksi’ni açıklıyor

ürkiye Yolsuzluk Algi Endeksi′ndeki Düsük Notunu Korumaya Devam Ediyor

1 Aralik 2011, Istanbul- Uluslararasi Seffaflik Örgütü′nün 2011 Yolsuzluk Algi Endeksi′ne göre, yolsuzluk dünya genelinde salgin bir hastalik seklinde devam ediyor. Rapor, ayni zamanda Türkiye’nin yolsuzlukla mücadele konusunda hala bir iyilesme elde edemedigini de ortaya koyuyor. Yolsuzluk algisinin yillardir kayda deger bir degisim göstermedigi ülkemizin bu yil da ortaya konan performansi, Türkiye’nin yükselen imajini desteklemiyor.

Türkiye′nin, geçen yil 4,4 olan notu bu yil 4,2′ye gerilemistir. Ülke siralamasinda da 56. siradan 61. siraya gerilemistir. Türkiye, birlikte degerlendirildigi Dogu Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasinda ilk sirada yer alirken, üyesi oldugu OECD ülkeler grubu siralamasinda ise, 34 ülke arasinda 30. olmustur.

Türkiye′nin son yillarda olumlu bir degisim göstermeyen yolsuzluk algisi, yöneticilere bu konuda ürettikleri politikalari acilen hayata geçirmeleri gerektigini gösteren önemli bir uyari niteliginde. Hükümetin Subat 2010′da kabul ettigi “Saydamligin Artirilmasi ve Yolsuzlukla Mücadele Strateji Belgesi”, bu konuda bir degisiklik yasanacagina iliskin belli bir umut yarattiysa da, üzerinden bir yildan epey fazla bir zaman geçmesine ragmen herhangi bir somut adim atilmamistir. Ayrica hükümetin bu konudaki çalismalarini kamuoyuyla seffaf ve düzenli bir sekilde paylasmasi beklenmekteyse de, bu çalismalarla ilgili doyurucu bir resmi bilgiye ulasilamamaktadir. Geçtigimiz yil ülke gündeminden düsmeyen, futbolda sike, Deniz Feneri gibi yolsuzluk davalari ve bunlarin ilerleyisindeki soru isaretlerinin de kamuoyunda bu konuda kaygilara yol açtigi düsünülmektedir. Seffaflik Dernegi baskani E. Oya Özarslan, Rapor′un da gösterdigi gibi, tüm bu gelismelerin Türkiye′nin disarida prestijini düsürmüs olabilecegini, içeride de yolsuzluk alaninda bu ülkede bir gelisme olmayacagina dair bir algi yaratmis olabilecegine isaret etmektedir.

2011 Dünya′da Yönetimlerin Kriz Yili Oldu

Endekste 183 ülke ve bölge, 0 (en yüksek yolsuzluk algisi) ve 10 (en düsük yolsuzluk algisi) degerleri arasinda siralanmistir. Yolsuzluk Algi Endeksi′nde dünyadaki ülkelerin üçte ikisinin 5′in altinda not aldigi görülmektedir. Siralamada Yeni Zelanda yolsuzluk algisinin en az görüldügü ülke olarak birinci siradadir. Yeni Zelanda′yi Finlandiya ve Danimarka izlemektedir. Somali, Kuzey Kore ve Myanmar ise yolsuzluk algisinin en yüksek oldugu ülkelerdir.

Dünya genelinde bas gösteren isyanlarin atesleyici faktörlerinin yolsuzluk ve ekonomik istikrarsizliklar olmasi, vatandaslarin yönetenleri ve kamu kurumlarini yeterince seffaf, açik ve hesap verebilir bulmadiklarini açikça göstermektedir. Birçok Arap ülkesi Endeks′in alt siralarinda yer almakta ve 4′ten düsük notlar almis bulunmaktadirlar. 2011 yili boyunca, yolsuzluk mücadele hareketi bayragini tasimanin zengin ya da yoksul ülke ayrimi yapmadigina tanik olduk. Avrupa′yi vuran borç krizinde ya da Arap dünyasinin girdigi yeni politik zeminde, dünya liderleri muhakkak bu taleplere kulak vermelidir.

 

Ek-1/ Bölgesel Degerlendirme/ OECD Ülkeleri

 

 

Ek-2/ Bölgesel Degerlendirme/ Dogu Avrupa ve Orta Asya

Ek-3/ Türkiye Yillar Arasi Kiyaslama

 

 

detayli bilgi için :

http://cpi.transparency.org/cpi2011/