Özel sektörde yolsuzlukla mücadele çalışma alanı kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Kurumsal Raporlamada Şeffaflık İçin Çok-Paydaşlı Yaklaşım Projesi başlangıç toplantısı 26 Eylül′de gerçekleştirildi.
Uluslararası Şeffaflık Derneği olarak şeffaflık hakkında farkındalık yaratma, Türk özel sektörünün şeffaflık düzeyini ölçme ve şirketlerin bu alandaki çabalarını bir araya getirme amaçlarıyla geliştirdiğimiz “Kurumsal Raporlamada Şeffaflık İçin Çok-Paydaşlı Yaklaşım Projesi’nin başlangıç toplantısını 26 Eylül 2014 tarihinde İngiltere Başkonsolosluğunda gerçekleştirdik.
Özel sektörde yolsuzlukla mücadele çalışma alanı kapsamında gerçekleştirdiğimiz “Kurumsal Raporlamada Şeffaflık İçin Çok-Paydaşlı Yaklaşım Projesi“, Türk özel sektörünün şeffaflık düzeyinin belirlenmesi amacına yönelen “Kurumsal Raporlamada Şeffaflık” araştırması ile kamu-özel sektör diyalogu ve işbirliği oluşturmak üzere araştırma sürecinde İstanbul ve Ankara′da gerçekleştirilecek dört çalıştayı kapsamaktadır.
İngiltere Büyükelçiliği, Hollanda Büyükelçiliği ve TÜSIAD tarafından desteklenen bu projemizin başlangıç toplantısında, özel sektör için olduğu kadar, toplumdaki şeffaflık ve hesap verebilirlik standartlarının yükseltilmesinde merkezi bir role sahip olan is dünyasının temsilcileri ile bir araya geldik.
Toplantımızda İngiltere’nin Türkiye Başkonsolosu Sayın Leigh Turner, Hollanda’nın Türkiye Başkonsolos yardımcısı Sayın Hester Jonkman ve TÜSIAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Şirket İşleri Komisyon Başkanı Sayın Cansen Başaran Symes da bizlerleydi. Sayın Turner, Sayın Jonkman ve Sayın Başaran Symes, kurumsal raporlamanın şeffaflığın somutlaşmış hali olduğunu ve hesap verebilirlik zincirindeki esaslı bağlantı olduğunu sıklıkla vurguladıkları konuşmalarında projemiz kapsamında gerçekleştireceğimiz araştırmanın önemine de ayrıca dikkat çektiler.
Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın E. Oya Özarslan yaptığı konuşmasında, kurumsal raporlamada şeffaflık düzeyinin ölçülmesi amacıyla dünyanın en büyük 100 şirketi ve gelişmekte olan piyasalarda yer alan 100 şirkete yönelik olarak Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International-TI) tarafından yapılan iki araştırma sonuçlarına özellikle dikkat çekti. “En büyükler” olarak adlandırılan şirketlerin şeffaflık düzeylerinin de çok yüksek olmadığına işaret eden Sayın Özarslan, gidilecek uzun bir yolun olduğunu belirtti ve Türk özel sektörüne bu yolculuğa birlikte çıkmayı önerdi.
Başlangıç toplantımızda Uluslararası Şeffaflık Örgütü′nün İngiltere ülke kolundan Özel Sektör Dürüstlük Programı yöneticisi Sayın Peter van Veen İngiltere Rüşvet Yasası’na (UK Bribery Act) ilişkin değerli bilgi aktarımızda bulundu. Projemiz kapsamında gerçekleştireceğimiz araştırmamızı kısa bir süre önce Macaristan ölçeğinde uygulayan Macaristan ülke kolundan Özel Sektör projeleri yöneticisi Sayın Dora Rechnitzer ise araştırma süreci ve sonuçlarına ilişkin bir sunum yaptı ve sunumunda, araştırma sürecinde işbirliğini sürdüren şirketlerin endeks sıralamasında üst sıralarda yer aldığına vurgu yaparak işbirliğinin önemine dikkat çekti. Yönetim Kurulu üyemiz ve Özel Sektör Komitemiz başkanı Sayın Zeki Gündüz ise Türkiye′deki uygulama hakkında kıymetli deneyimlerini paylaştı.
Toplantımızda, projemizin ilk aşaması olan “Kurumsal Raporlamada Şeffaflık” araştırmasının metodolojisi kıdemli uzmanımız Sayın Özlem Zingil tarafından paylaşıldı.
Araştırmamızda, örneklem olarak seçilen Borsa İstanbul’un temel endeksi BIST-100 endeksine dâhil şirketlerinin 13 Ekim – 08 Aralık 2014 tarihleri arasında kendi internet sitelerinde ve tabi oldukları mevzuat gereği kamu açıklamalarını yayınladıkları platformlarda sundukları bilgi ve belgelerde yer alan veriler temelinde inceleme yapılacaktır. Araştırmamıza temel teşkil eden sorular yapılan toplantımızda şirketler ile paylaşılmıştır. Araştırma başlangıç tarihine kadar şirketler araştırma sorularımıza yönelik görüş ve önerilerini paylaşabileceklerdir. Araştırma sonuçları kamuoyu ile paylaşılmadan önce kendileri ile ilgili kısımları şirketlerin incelemesine sunulacak ve şirketlerden geri bildirimde bulunmaları talep edilecektir.
Mart 2015′de tamamlanacak projemiz neticesinde, şirketlerin şeffaflık düzeylerine göre sıralandığı genel endeksi içeren Kurumsal Raporlamada Şeffaflık Araştırması Raporu kamuoyuna sunulacaktır. Ayrıca Projemiz kapsamında, Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International-TI) tarafından hazırlanan ve konusunda temel referans kaynağı olarak kabul gören “Rüşvetle Mücadele için İlkeler” başlıklı çalışması Türkçeye tercüme edilecek ve Türk Hukuku′nda yolsuzlukla mücadele konusunda yürürlükte olan mevzuatın tek bir kılavuzda derlendiği çalışma ile birlikte özel sektör şirketleriyle paylaşılacaktır.
Projeyle ilgili bilgi notuna Türkçe ve İngilizce olarak ulaşabilirsiniz.