9 Aralik Dünya Yolsuzlukla Mücadele Günü′nde Türkiye′nin Karnesi Yine Bildigimiz Gibi!
Uluslararasi Seffaflik Örgütü′nün dünya çapinda yürüttügü kamuoyu yoklamalari, uzman görüsleri ve uluslararasi alanda önemli arastirma raporlarina dayanarak hazirladigi raporlar dünya genelindeyolsuzlugun milyonlarca insani etkileyen bir sorun olmaya devam ettigini gösteriyor!
Küresel Yolsuzluk Barometresi, Rüvet Verenler Endeksi, Yolsuzluk Algi Endeksi gibi pek çok çalismada degerlendirilen Türkiye için de sonuçlar yolsuzlugun hala ülkenin en önemli problemlerinden biri oldugunu kanitliyor.
2013 Yolsuzluk Algi Endeksi ve Türkiye:
177 ülkede gerçeklestirilen 13 uluslarararasi arastirmanin bulgulari incelenerek hazirlanan Yolsuzluk Algi Endeksi uzmanlar ve is dünyasinin kamu sektöründe yolsuzluk algilarini yansitmaktadir. Endeks′te 0-100 degerleri arasinda bulunan siralamada 0 en yüksek yolsuzluk algisi; 100 ise en düsük yolsuzluk algisina karsilik gelmektedir.
2013 Yili Yolsuzluk Algi Endeksi′nde yer alan 177 ülkenin %70′i 50′nin altinda not almistir. Dünya genelindeki ortalama puan 43′tür!
Endeksin ilk siralarinda önceki yillarda oldugu gibi Danimarka, Yeni Zelanda, Finlandiya, Isveç, Norveç, Singapur ve Isviçre yer aliyor. En zon siralarda ise Afganistan, Kuzey Kore ve Somali bulunuyor.
Türkiye 2013 yilinda 50 puanla 53. siraya bulunuyor. Türkiye’nin bu yil da gerçek bir ilerleme kaydettigini söylemek oldukça zor!
Ülkelerin yolsuzluk algi riskine dayali olarak olusturulan gruplamalarda Türkiye Rwanda ve Morityus′un ardinda Malezya ile birlikte 53. sirada yer aliyor.
Rüsvet Verenler Endeksi
Dünya ekonomisinin ihracatta en büyük payina sahip 28 ülkeden sirketlerin ülke disinda is yaparken rüsvet verme egilimlerinin incelendigi Endekste Türkiye, Avrupa ülkelerinin tamaminin gerisinde, 19. sirada yer aliyor.
Küresel Yolsuzluk Barometresi′nde Türkiye
2013 yili Küresel Yolsuzluk Barometresine göre Türkiye′de gerçeklestirilen ankete katilanlarin %55′ison üç yilda yolsuzlugun ülke genelinde arttigini düsünüyor. Ankete katilanlarin %21′i, yani her bes kisiden biri, 8 kamu hizmetinin en az birinde kamu kurumlarina rüsvet verdigini belirtiyor.
Devlet-Savunma Alaninda Yolsuzlukla Mücadele Endeksinde Türkiye
Endekste, küresel askeri harcamalarin %94’ünü olusturan 82 ülkenin Savunma Bakanliklari ve Silahli Kuvvetlerinin mercek altina aliniyor.
Ülkelerin A bandindan F′ye dogru siralandigi endekste, Türkiye D- bandinda (alt ile orta derece arasinda), incelenen ülkelerin %49′unun gerisinde kaliyor.
Yolsuzlugu stratejik bir sorun olarak gören askeri bir doktrinin yoklugu, denetiminin ve gözetimin sinirlanmasi, yolsuzluklari ifsa eden çalisanlari korumak ya da tesvik etmek için yasal düzenlemelerin bulunmamasi raporda deginilen temel problemleri olusturuyor.
Savunma Sanayi Sirketleri Yolsuzlukla Mücadele Endeksinde Türkiye
Raporda Türkiye’den Aselsan ve Otokar yer aliyor.
Seffaflik derecelendirmesinde sirketlerin A bandindan F′ye dogru siralandigi endekste, Aselsan E bandinda yer alirken, Otokar ise F bandinda kaliyor.
Aselsan iç bilgi paylasimi talebini kabul etse de geciktigi için bu konuda degerlendirilme yapilamadigi da raporda ayrica belirtiliyor.
OECD Rüsvetle Mücadele Sözlesmesi Ilerleme Raporu
2013 yili raporunda Türkiye sözlesmeyi çok az uyguladigi ya da hiç uygulamadigi belirtilen ülkeler grubunda yer aliyor!
Yolsuzlukla Mücadeleyi Güçlendirmeye Çagiriyoruz !
Türkiye′nin raporlardaki durumu yetkilileri alarma geçirmesi gereken bir düzeydedir. Seffaflik Dernegi olarak yolsuzlugu sosyal, ekonomik ve politik krizleri besleyen, hukukun üstünlügü ve demokratik sistemin isleyisini engelleyen bir olgu olarak görüyor, politika yapicilari ve hükümeti yolsuzlukla mücadeleyi öncelikleri arasina almaya çagiriyoruz!
Seffaflik Dernegi
9 Aralik 2013